Vlada uvela prelevmane na uvoz mleka

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je Vlada Srbije donela odluku da uvede prelevmane na uvoz mleka i kiselomlečnih proizvoda kako bi zaštitila domaću proizvodnju od prekomernog uvoza.

BEOGRAD – Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je Vlada Srbije donela odluku da uvede prelevmane na uvoz mleka i kiselomlečnih proizvoda kako bi zaštitila domaću proizvodnju od prekomernog uvoza.

Ona je u izjavi Tanjugu precizirala da je prelevman za uvoz mleka od 10 do 20 dinara, dok je za kiselomlečne proizvode od 10 do 30 dinara.

\”Posle ozbiljinih višemesečnih i temeljnih analiza tržišta i položaja u kome se našao srpski mlekarski sektor, vlada je donela odluku da uvede prelevmane na mleko i kiselo mlečne proizvode. Ovo je privremena mera u kontekstu ostalih mera koje država preduzima u cilju rešavanja poremećaja na tržištu mlečnih proizvoda\”, istakla je Bogosavljević Bošković i dodala da će prelevmani važiti do kraja godine.

Država na ovaj način, smatra Bogosavljević-Bošković, želi da koliko je to moguće zaštiti domaće proizvođače koji su u neravnopravnom položaju u odnosu na evropske farmere koji imaju daleko veća finansijska sredstva na raspolaganju.

Potreba za uvođenjem prelevmana se javila zbog, istakla je, evidentnog poremećaja na tržištu mlečnih proizvoda, a kao primer je navela podatak da je u prvih pet meseci zabeležen veći uvoz ovih proizvoda za oko 3,5 puta u odnosu na isti period prošle godine.

Ona je rekla da Vlada Srbije ne želi ni na koji način da ugrozi dobre odnose sa EU u pogledu spoljnotrgovinske razmene čiji je obim u prošloj godini iznosio 1,9 milijardi evra, pri čemu je Srbija ostvarila suficit od 334 miliona evra.

\”Zato mi i dalje ostajemo čvrsto na evropskom kursu u poljoprivredi. Imaćemo intenzivne kontakte sa Briselom sa kojim zajedno analiziramo stanje na tržištu mlekarskih proizvoda u Srbiji i dogovaramo zaštitne mehanizme kada se radi o ovim proizvodima\”, zaključila je Bogosavljević Bošković.

Izvor:Tanjug