Rod pšenice slabiji, ali nećemo uvoziti

Ovogodišnji rod pšenice je slabiji od prošlogodišnjeg, ali neće biti potrebe za uvozom, jer postoje stare zalihe, rekao je danas poljoprivredni stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

индекс7

\”Pšenice ove godine, generalno gledano, su slabije od prošle godine, bilo je vlažno proleće, dugo vremana je voda ležala na oranicama, bilo je hladno, pa su manje bokorile i manje porasle, ređe su i to sve utiče na konačani prinos\”, rekao je Simić Tanjugu.

Taj iskusni poljoprivredni stručnjak smatra da neće biti drastičnog smanjenja prinosa, ali da godina neće biti od onih rodnijih.

\”U Vojvodini su pšenice malo bolje nego u drugim delovima Srbije, ali ostale su malo retke\”, rekao je on i dodao da očekuje prosečnu godinu.

\”Nećemo uvoziti pšenicu, još izvozimo onu iz prošle godine, valjda će nešto ostati od te, a imamo i ovu i biće dovoljno\”, ocenio je Simić.

Ssto se tiče trenutnog stanja pšenice u Pomoravlju, Resavi i Levču, druge po veličini srpske žitnice iza Vojvodine, sistuacija je različita – postoje parcele koje su izvanredne i one gde neće biti ništa, istakao je on, ali i dodao da, \”kako je ko radio tako je i prošao – ko je primenio punu agrotehniku: seme, đubrivo, uradio dobru zaštitu, posejao na vreme, ostavriće rekordne prinose\”.

U Pomoravskom okrugu, gde je strnim žitima zasejano 20.000 hektara, od kojih pšenicom 15.000 hektara, sutra će biti održan \”Dan polja strnih žita\”.

индекс

Ta tradicionalna manifestacija biće održana na oglednom polju Radiše Radisavljevića u selu Medveđa kod Despotovca.

Poljoprivredni stručnjaci i poljoprivrednici videće u kakvom su stanju na oglednom polju, gde je pod istim uslovima zasejano nekoliko sorti, pšenica, ječam, tritikal, ovas domaćih i stranih proizvođača semena, a kada iskombajniraju i vide prinose, opredeljiće se šta će u buduće sejati, rekao je Simić.

Uporedo sa novim seju se i stare, standardne sorte i upoređuju i na taj načine se u proizvodnju uvode nove sorte strnih žita, zaključio je Simić.

Leave a Reply