Štednja građana u grčkim bankama sigurna

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković poručila je danas da su ulozi građana koji štede u nekoj od četiri grčke banke u Srbiji sigurni, kao i da “poslednji scenario uopšte i nije na stolu”.206512

“Kad kažemo da su te banke dobro kapitalizovane i likvidne to znači da su svi štedni ulozi sigurni”, rekla je Tabaković gostujući na B92.

Prema njenim rečima, ovakav razvoj situacije nije neočekivan.

“Mi smo čak pre dve nedelje preduzeli mere da nema problema u dotoku novca i gotovine”, rekla je ona.

Do sada, kako dodaje, “nijedan jedini štediša nije čekao za isplatu svoje štednje iz neke od grčkih banaka”.

“Čak smo imali slučaj gde su građani insistirali da povuku štednju u funtama. Iako ne poslujemo dovoljno u toj valuti, uspeli smo da obezedimo da i ta štednja bude isplaćena bez ikakve prašine ili nereda”, rekla je Tabaković.

Ona je rekla da je jedan deo štediša bio uplašen, vezano za mogućnost da podigne svoju štednju, ali nije bilo “uznemiravajućih slučajeva”, niti previše onih koji bi da podignu štednju što bi dovelo do potrebe da NBS reaguje drugačije ili da se ograniči podizanje štednje.

“Uz to, država garantuje štedne uloge do iznosa od 50.000 evra, a taj krajnji scenario uopšte nije na stolu u ovim okolnostima”, istakla je ona.

Građani su, dodala je, imali prilike da se uvere, dok su se dešavali potresi zbog psihološkog faktora, da u Srbiji nije bilo problema.

“Grčke banke su pouzdane. To su pravna lica koja ovde posluju po zakonima Srbije, dobro su kapitalizovane a depoziti su im izvori za plasmane”, rekla je guverner.

Guverner je podsetila da su otvoreni posebni računi za grčke banke  kod NBS, te da centralna banka nadzire tokove i transakcije tih banaka.

“Ne zaustavljamo, ali pratimo transakcije, da se ne bi slučajno desila plaćanja prema maticama koje nisu osnovana ili koja bi mogla da dovedu u sumnju”, poručila je ona.

Tabaković je podvukla da je NBS i u mnogo turbulentnijim okolnostima zadržala stabilnost i ponovila da su sve isplate grčkih banaka prema inostranstvu pod strogim nadzorom NBS.

“To je već dovoljan razlog za sigurnost građana”, zaključila je Tabaković.

Imamo mere za tri scenarija

imagese

Narodna banka Srbije ima mere za tri scenarija vezano za eventualne probleme zbog grčke krize, a ulozi štediša u sve četiri grčke banke koje posluju u Srbiji su sigurni, izjavila je Tabaković.

“Imamo mere za tri scenarija, a tek je prvi. I za ove druge postoje regularne mere koje svaki dan razrađujemo u komunikaciji sa Evropskom centralnom bankom i MMF”, rekla je ona gostujući na B92.

Ona je istakla da ta komunikacija omogućava da se primenjuju najbolja iskustva i radi tako da nijedno finansijsko tržište nema problem.

Jedan od instrumenata je, kako je navela i obezbeđenje dopunske likvidnosi za sve četiri grčke banke ako zatreba. “Svi scenariji su potpuno regularni i trebalo bi da obezbede najveću korist uz najmanje troškove”, poručila je ona.

Tabaković je navela da je NBS, zbog situacije u Grčkoj i oscilacija odnosa evra i dolara, ali je centralna banka intervenisala kupovinom evra, kako ne bi održala stabilnost dinara, za koji su se mnogi “bojali da će sada da slabi”.

“Ja volim kad intervenišemo popunjavajući devizne rezerve, a s druge strane isporučujući stabilnost kursa. I nadalje ćemo tako reagovati”, rekla je Tabaković.

Jačanje dolara gura dug za 80 miliona evra

Jačanje dolara u odnosu na evro samo za jedan procentni poen, moglo bi da poveća javni dug Srbije izražen u evropskoj valuti u jednom danu za 80 miliona evra, izjavila je Tabaković.

“Jačanje dolara u odnosu na evro u jednom procentu povećava dug opšte države izražen u evrima za 0,33 odsto. Odnosno, ako je ukupan javni dug države na svim nivoima 24 milijarde evra, to znači da zbog kursnih razlika povećanje od 80 miliona evra u jednom danu”, rekla je Tabaković gostujući u Kažiprstu na B92.

Prema njenim rečima, struktura javnog duga Srbije je takva da evro učestvuje sa 40 odsto, dolar sa 32, a dinari sa 21 odsto.

Ona je poručila da građani ipak nemaju razloga za brigu.

Upitana kako se kriza u Grčkoj može odraziti na Srbiju, guvernerka je rekla da kriza ne sme da se odrazi na nas i da je osnovna reč koja bi trebalo da nas sve karakteriše – odgovornost.

“Kad preuzimate obaveze u ime građana, što podrazumeva da ne tražite podršku naroda samo kad dugovi dođu na naplatu, već i u trenutku kad se zadužujete, morate da imate odgovornost prema ljudima i njhovo poverenje da te kredite finalizujete kroz puteve, fabrike, novu infrastrukturu”, rekla je Tabaković.

izvor-tanjug

Article written by

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial