PRIMINGOVANO seme za brži rast i razvoj

zs_ZS_pa2

PRIMINGOVANO seme – Većina povrtarskih vrsta gaji se setvom semena. Specifičnost setve povrtarskih vrsta vezana je za osobine semena. Većina povrtarskih vrsta ima sitno seme, često sa slabim i neujednačenim nicanjem. Sporo i neujednačeno nicanje predstavlja osnovnu prepreku ujednačenosti useva, jednovremenoj berbi i visokim prinosima. Zbog toga primena različitih metoda predsetve nog tretiranja ima u povrtarstvu veliki značaj.

 Predsetveno tretiranje (fizičko, hemijsko i dr.) ima za cilj ubrzanje klijanja, nicanja i stvaranje veće otpornosti biljke na nepovoljne uslove uspevanja. Postoji više načina predsetvenog tretiranja semena kao što je kvašenje semena, podgrevanje semena, kaljenje.

 Na tržištu semena povrća nudi se „primingovano“ seme. O čemu se  radi? To je zapravo seme koje je počelo da klija, a zatim je zaustavljeno u toj fazi. Prednosti primene u proizvodnji ovakvog semena je što ima ujednačeno klijanje (3-5 dana) u odnosu na obično seme. Optimalna temperatura za klijanje i nicanje ovakvog semena je šira, što znači da takvo seme nije toliko osetljivo na kolebanje temperature kao obično seme.Takođe se navodi da setvom na otvorenom ovog semena brže je klijanje u odnosu na seme korova, tako da biljka ima više vremena da ojača u porastu do nicanja korova.

   mr Anka Kačarević

izvor agroinfotel

Article written by

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial