Bolesti salate u plasteniku

2015_01_26_0042-1-3-e1422905781809Bolesti salate tokom gajenja . Sledi nam borba za očuvanje mladih listova zelene salate. Napadaju je brojne bolesti.Rhizoctonija solani može parazitirati na velikom broju domaćina, između ostalih i na salati i endiviji. Ovaj parazit je stanovnik zemlji-šta, može napasti rasad odmah po nicanju, i na taj način izazvati poleganje.

Napada i listove odraslih biljaka, gde dolazi do zaraze preko listova  koji su u kontaktu sa zemljom. Tada nastaje primarna infekcija. Na mestu infekcije nastaju duguljaste pege, koje su u početku male, prozirne, a kasnije se šire zahvatajući peteljku i glavnu žilu. Oštećeno mesto na endiviji ima tamnosmeđu boju, a na salati svetlo smeđu boju. Micelije se prostim okom ne uočavaju, ali se mogu na peteljci lista formirati pljosnate smeđe skleroicije. Ova bolest se javlja na dosta siromašnom zemljištu, zasićeno vodom i glinovitom  strukturom.

Bolesti salate tokom gajenja u plasteniku

Pytium spp. može napasti mlade biljke prouzrkovati poleganje rasada. Na odraslim biljkama simptomi se uočavaju rubnim crvenilom i venenjenjem spoljnih listova. Napadnute biljke prestaju da rastu, rozeta ostaje manja. Na uzdužnom preseku  vidi se da je centralni deo potamnio. Vrste Pythium obično ne predstavljaju problem na dobro pripremljenom tlu. Na vlažnom zemljištu kao i prethodni parazit odgovaraju uslovi za razvoj parazita. Termička ili hemijska sterilizacija zemljišta je uspešna za suzbijanje oba parazita. Upotreba hemijski tretiranog semena određenim fungicidima,i zalivanje rasada sa CINEBOM 0.3% + PREVIKUR 0,3%, GALOFUNGIN 0,1%, a mogu se posebno upotrebiti svaki od ovih preparata. Na tržištu je nekada bio BENOMIL koji je sa CINEBOM davao uspešne rezultate  u zaštiti od ovih parazita.

 autor:Dipl. ing. Nada Baćanović

agroinfotel

Leave a Reply