Bibaum sistem gajenja voćaka

Bibaum 3 PG

Bibaum sistem – Nove tehnologije u voćarstvu koje se u svetu uveliko primenjuju polako dolaze i kod nas. Iako skeptični prema novinama, da bismo dostigli svetske standarde u proizvodnji neophodno je da se brže prilagođavamo i prihvatamo nove tehnologije. Bibaum sistemnije ništa novo u Italiji dok je za naše voćare potpuna nepoznanica. U osnovi Bibaum  podrazumevada iz jednog kalema idu dve grane.

Kako bi se proizvođači upoznali sa prednostima ovakvog uzgojnog oblika, firma Agroferticrop iz Subotice je održala predavanje na ovu temu. Skupu su prisustvovali proizvođači iz Srbije i regiona zainteresovani da svoju proizvodnju podignu na još viši nivo. Predavanje je otvorio dr Alberto Dorigoni, istražvač sa Poljoprivrednog instituta San Mikele u Južnom Tirolu.

Bibaum sistem  ima više prednosti kao na primer lakši pristup stablima, a to omogućava lakšu rezidbu, prskanje i berbu. Čak i oni koji nemaju mnogo iskustva u rezidbi mogu lakše da rade taj posao. Dvadeset posto je veća efikasnost radne snage prilikom berbe, još jedna velika prednost polazi od činjeniceda su stabla produktivnija. Dobijamo dobar kvalitet i visoke prinose. Ujednačen je kvalitet na vrhu i dnu stabla, jer biljka dobija više svetlosti pošto je smanjena bujnost. – objasnio je za Znanje na poklo dr Alberto Dorigoni.

Dr Origoni, kakvi su uslovi potrebni za Bibaum sistem i da li je Srbija dobro podneblje za primenu ovakve tehnologije?

Bibaum daje najbolje rezultatena kvalitetnom zemljištu u uslovima umereno važne klime. Na lošim zemljištima može biti slabiji porast. Još jedna od prednosti je ta što mehanizacija može da lakše pristupi voćnjaku, jednostavnije se vrši proređivanje i uklanjanje cvetova. Važno je da napomenem da je veća homogenost u kvaliotetu plodova, zatim manja je površina za prskanje i samim tim se koristi manje hemikalija. –  objasnio je dr Dorigoni.

Glavni cilj je da se poveća ekonomska i ekološka održivost i smanje troškovi hemije i radne snage. Za petnaest dana u Srbiji će biti posađeno prvih 5 hektara u Bibaum sistemu i to u voćnjaku firme Ćirić-agro MĐŽ Titel. Ovo je jedan od najmodernijih voćnjaka kod nas. Cilj je da u Srbiji bude 5000 hektara sa novom tehnologijom, koja će nam omogućiti da budemo konkurentniji na tržištu.

– Mi smo ovde došli kako bismo pokazali prednosti, koje smo danas na treningu imali, gde je dr Dorigoni predstavio koje su to prednosti Bibaum sistema u odnosu na Spindel sistem. Dr Dorigoni je pokazao da je u Bibaum sistemu procenat prve klase veći u odnosu na Spindel sistem  i da je orezivanje drugačije. Mi smo navikli da idemo na dugu rezidbu, odnosno da radimo centrifugalno orezivanje od biljke. Kod Bibaum sistema orecivanje je centripetalno, odnosno da se grane vrate ka gavnome stablu. Ideja je da ovde u voćnjaku Ćirić-agro MĐŽ Titel postavimo ogled od 3 hektara Bibaum sistema. Posadićemo Zlatni delišes, Greni Smit i Fudžion (klon Fudžija). Mi ćemo na ogledu videti prednosti, odnosno videćemo kako če se to ponašati kod nas u Srbiji. Ukoliko se ovaj sistem pokaže kao dobar lako ćemo kasnije dalje raditi. – ispričao je za Znanje na poklon Milutin Karas.

Tijana Trnavčević

agroinfotel

Article written by

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial