ZA POLJOPRIVREDU 50 MILIONA DOLARA

Ugovor o kreditnoj podršci Svetske banke za poboljšanje konkurentnosti srpske poljoprivrede biće sutra na dnevnom redu Skupštine Srbije, a odnosi se pretežno na podršku sektorima voćarstva, povrtarstva, kao i startap projekte za početnike u proizvodnji, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Paket, odnosno kreditna podška Svetske banke iznosi oko 50 miliona dolara, rekao je ministar.

“Jedan značajniji deo odnosi se na podršku sektorima voćarstva i povrtarstva, startap projekte za početnike u poljoprivrednoj proizvodnji, drugi deo je linija za istočnu i južnu Srbiju, devastirana područija gde nam treba ljudi koji će uspostaviti poljoprivrednu proizvodnju”, rekao je Nedimović novinarima na Beogradskom sajmu.

Takođe, deo projekta će se odnosti na uspostavljanje sistema e-agrar, odnosno sistem konkurisanja za subvencije elektronskim putem, objasnio je ministar.

Takođe je dodao da je predviđena posebna linija za mlade poljoprivredne proizvođače.

“Pregovaramo o programu IPARD 3 gde ćemo imati posebnu lliniju samo za mlade poljopprivredne proizvođače”, rekao je Nedimović i dodao da je 5.500 mladih konkurisalo i izrazilo želju da se prvi put bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Istakao je da će prioritet imati oni koji bi da se bave stočarstvom, povrtarstvom i vinogradarstvom.

Ministar je najavio da se u naredne dve nedelje očekuje donošenje Strategije razvoja vinogradarstva i vinarstva.

izvor blic

Leave a Reply