Prvo – prolećno prskanje voća !!!!

Prvo – startno prolećno prskanje voća, obavlja se najčešće krajem februara do početka marta, i to nekim od preparata koji predstavljaju gotovu kombinaciju bakra i mineralnih ulja.

Bakarna komponenta deluje kao fungicid, nespecifičnog delovanja, zbog čega je efikasan u borbi protiv širokog spektra patogenih gljiva. Uljna komponenta predstavlja insekticid, namenjen suzbijanju prezimljujućih jaja insekata.

Tretman je potrebno izvesti po mirnom vremenu, bez padavina i vetra, kad je temperatura vazduha iznad pet stepeni. Tom prilikom važno je celukupnu biljku „okupati“, odnosno, temeljno isprskati sredstvom sa svih strana, počevši od najviše grančice, preko debljih i tanjih grana, rodnih grančica, spuštajući se niže sve do vrata korena i pri tom dobro istretirati samo deblo. Mlaz tečnosti trebalo bi da bude pod određenim, stalnim pritiskom, kako bi sredstvo dospelo u pazuhe pupuljaka i sve pukotine i neravnine kore. Posebno je potrebno naglasiti značaj ovog tretiranja kod starijih i zapuštenih voćnjaka.

Pre tretiranja zasada potrebno je izvršiti sledeće pripremne radove u vocnjaku koji olakšavaju proces prskanja i povecavaju njegov efekat:

– orezivanje i proredivanje krune voćki, gde treba ukloniti i uništiti polomljene i suve grane, mumuficirane plodove, kao i stabla
– u zapuštenim i starim vocnjacima potrebno je sastrugati stare i ispucale kore, očistiti stabla od lišaja i mahovina, koji predstavljaju veliku prepreku za uspešno delovanje sredstava na insekte koji prezimljavaju na stablu, naročito štitaste vaši

Prvi prolećni tretmani, odnosno, tretmani pred kretanje vegetacije doprinose zaštiti od sledećih bolesti: kovrdžavosti lista breskve, rogača šljive, čađave krastavosti, rešetavosti lista koštičavog voća, bakteriozne plamenjače, truleži i monilioza.

Prskanje pred kretanje vegetacije doprinosi i zaštiti od sledećih vrsta štetočina: biljnih vaši, štitastih vaši, kruškine buve, cvetojeda jabuke, moljca jabuke, moljca šljive, smotavca pokožice ploda, smotavca ruže, crvenog smotavca pupoljaka, smotavca pupoljaka šljive, kukavičje suze, malog mrazovca, a reguliše se i populacija grinja.

Pred kretanje vegetacije preporučljivo je prskanje mineralnim uljima (belo ulje 3-4% ) uz dodatak preparata na bazi bakra (bordovska čorba, npr.). Kod nas se mogu nabaviti crveno ulje, koje se koristi u koncentraciji 3%, dast oil u koncentraciji 0.3%… Pri korišćenju ovih preparatra neophodno je pridržavati se upustva koje preporučuje proizvođač, a naročito o koncentraciji primene. Potrebno je preduzeti sve neophodne mere predostrožnosti pri tretiranju i posle tretiranja, vodeći računa o zdravlju ljudi i domaćih životinja.

Izvor: dipl. inž. Svetlana Šućević, PSSS Novi Pazar

Leave a Reply