Zašto krava i tele ne bi trebali dugo ostati zajedno?

Jedan od najbitnijih razloga zašto se telad odvajaju od krava je zbog njihovog zdravlja i sigurnosti. Postoje i pojedine zablude što se tiče te prakse. Mnogi smatraju da ih nije potrebno odvajati.

Međutim, kao prvo objašnjenje navodi se da stoka nije poput ljudi. Krave žive u stadima, što znači da im je najugodnije sa onima koji su njihove veličine i dobi. Naravno, prva dva sata nakon teljenja postoji jasna veza između majke i teleta, te upravo ih je tada važno držati zajedno. U tom periodu, krava liže svoje mlado gdje ga tako potiče na ustajanje i kretanje.

Ali, nakon tog početnog razdoblja, ona postaje sve nemirnija jer želi biti okružena životinjama iz svog stada, a zbog njene uznemirenosti postoji mogućnost da nagazi na tele, da ga ozlijedi na neki drugi način ili sjedne na njega.  Kakva je ozbiljnost tih ozljeda, govori i činjenica da odrasla muzna krava ima prosječno 500 kg, a njeno tele je 10 puta manje.

One nemaju razvijen imunološki sistem…

Za razliku od nas ljudi, ove životinje imaju drugačiju vrstu posteljice, što može dovesti do činjenice da nemaju razvijen imunološki sistem za borbu protiv bolesti. Postoji veliki rizik da pokupe infekcije.

Krava proizvodi kolostrum koji sadrži sve potrebne tvari za njegovu otpornost na infekcije bakterijama i virusima. Tele tako dobiva privremeni ili pasivni imunitet od majke. Ono dolazi samo u prvoj mužnji nakon teljenja, a već u drugoj udio antitijela je manji za 40%.

Ponekad se krave razbole nakon teljenja, što može utjecati na kvalitetu kolostruma. Ukoliko se telad hrane zamjenskim mijekom, također treba voditi računa o higijeni.

 

izvor: www.agrostoreba.com

Article written by

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.