Izbor hibrida kukuruza prema Vašim potrebama

A basket of sweet corn, three ears partially husked

Izbor hibrida kukuruza  – Kako  izabrati, koji hibrid ? Predlažemo Vam da pogledate predloge pri izboru. Na prvom mestu – tip proizvodnje. Hibridi za silažu, hibridi koji se “skidaju” u zrnu, oni koji se skidaju u klipu, koji brzo “otpuštaju” vlagu …
Proizvođači treba prvenstveno da odaberu najprinosnije hibride za njihov region. Površina pod kukuruzom, tip zemljišta, obrada, željena vlaga u berbi i problemi sa štetočinama određuju potrebe za određenim osobinama hibrida kao što su:

  1. otpuštanje vlage iz zrna,
  2. otpornost na bolesti,
  3. rani porast,
  4. visina stabljike,
  5. čvrstoća stabljike,
  6. jedan od najznačajnijih je pravilan izbor hibrida.

 Gotovo svakodnevno smo svedoci pogrešnih odluka u izboru od strane farmera, a koje u značajnoj meri utiču na efekat proizvodnje kukuruza. Da li će se zrno direktno prodati ili koristiti na imanju?  Pored nabrojanog, najznačajniji faktori kod izbora hibrida su grupa zrenja i potencijal prinosa.

 Izbor hibrida kukuruza prema Vašim potrebama

Često je popularnost nekog hibrida uzrok mnogih pogrešnih odluka farmera, a samim tim i nepostizanja očekivanih rezultata i razočarenja farmera.

 Kukuruz za silažu pruža izbor – šta je Vama važno.

 1/ bujnost zelene mase

 2/ rodnost zrna i zelenog dela biljke

 3/ proteinski sastav

 Važno je i kako se seme za setvu proizvodi ? Kakve je tehnološke faze proizvodnje prošlo nakon berbe, kako je prošlo kriterijume klijavosti, kojim sredstvima je zaštićeno od glodara?

 Prinos zrna raste kako se povećava i grupa zrenja. Težnja svakog proizvođača treba da je usmerena ka maksimalnim prinosima zrna, te i površina pod ovim hibridima treba da bude adekvatna, ali takođe voditi računa i o drugim faktorima kao što je sigurnost proizvodnje, troškovi sušenja, vreme žetve, profitabilnost, itd.

 Sejanje isključivo jedne grupe zrenja može biti vrlo rizično i često manje profitabilno. Preporuka je da se četvrtina sadi ranim hibridima FAO 300, hibridima FAO 400 preporuka 40% a kasnim FAO 600-700 preporuka 35%.

 Ovakav raspored hibrida Vam pomaže da ostvarite maksimalne prinose, ali Vam pruža sigurnost proizvodnje, smanjuje Vam troškove za sušenja, daje Vam mogućnost pravovremene žetve svojim različitim vremenom zrenja, doprinosi profitabilnosti proizvodnje, mašine za obradu zemljišta i “skidanje” berbe se mogu pravilno iskoristiti – povećati vreme njihovog rada i samim time njihove isplativosti.

 Hibrid na određenoj lokaciji daje specifične rezultate, promenom lokacije menjaju se i rezultati u proizvodnji – zato uvek saznajte rezultate iz ogleda proizvodnje.

izvor agroinfotel

Leave a Reply