Pčelinjak u aprilu – prolećna paša, zamena saća

pcele-i-med-3Pčelinjak u aprilu – RADOVI . U većini naših krajeva pčelarska sezona počinje krajem marta i početkom aprila. April je mesec u kome je znanje i iskustvo u oblasti pčelarstva najpotrebnije. U ovom mesecu unos nektara i polena je obilan, naročito polena, koga pčele mnogo troše zbog burnog razvoja pčelinjeg legla. Ali dešava se da voće i druge medonosne biljke precvetaju, pa dok ne stigne bagrem, kao prva glavna paša, nastupa izvestan period sa malo ili veoma malo paše. Napredni pčelari pažljivo prate vremenske prilike i rad svojih pčela, i u vezi sa tim odstranjuju i zamenjuju faktore koji negativno deluju na život pčelinjih društava i nastoje da se ova normalno razvijaju i maksimalno ojačaju pre glavne paše (bagrem, malina i dr.), koja nastupa u narednom mesecu. Zbog toga je vrlo važno da napredni pčelari na vreme obezbede uslove za intenzivan rad matica.Zona legla se u toku aprila širi, i na kraju meseca zahvata 8-10 satova. U ovom mesecu treba produžiti sve one radove iz marta, koji su usmereni ka bržem razvoju pčelinjih društava. Pčelinja paša u aprilu često može biti dobra, pa ako se pčelinja društva pred kraj meseca razviju u snažne zajednice treba blagovremeno proširivati prostor u košnici dodavanjem polunastavaka. To je najbolji način da se uposle sve pčele radilice u košnici i da se spreči pojava nagona za rojenje.

Pčelinjak u aprilu – prolećna paša, zamena saća

U aprilu se, po pravilu, vrši zamena starog saća i izvlačenje satnih osnova, odnosno proizvodnja mladog saća. Kod povoljnih klimatskih uslova, pčele radilice će za dva do tri dana izvući saće sa obe strane dodatih ramova, a matica će u njih početi da polaže jaja. Ovako se u ovom mesecu može relativno brzo i lako zameniti staro saće. Mnogi pčelari praktikuju da u ovom mesecu izjednačavaju pčelinja društva oduzimanjem od izrazito jakih društava jedan do dva okvira sa leglom i dodavanjem tih okvira ojačaju nešto slabija društva.

April je najpogodniji mesec za sakupljanje polena, pa mnogim, čak i iskusnijim pčelarima treba dosta vremena da shvate da je ovaj posao za pčelara veoma lak, unosan i koristan, a pčelinjem društvu ne šteti.  Bez jakih pčelinjih društava nema visokih prinosa meda. Kraj aprila ili druga polovina aprila je poslednji čas da se nešto učini na dobijanju jakih društava.

dipl.ing.polj.Nenad Stefanović                                     PSSS Leskovac

Leave a Reply