MRAZOPUC (pucanje kore stabla) i kako sanirati posledice

Mrazopuc – Temperaturna kolebanja tokom zime mogu dovesti do stvaranja mrazopuca, a to je ustvari uzdužno pucanje kore stabla i ramenih grana.

Ta mjesta predstavljaju idealna staništa za prezimljavanje štetnih organizama. Krečenjem stabla tokom zime i u ranim proljetnim danima preventivno se djeluje na pojavu mrzopuca.

Usljed čestih temperaturnih oscilacija dolazi do zagrijavanja i voćka kreće sa vegetacijom. To može biti pogubno ako zahladni. Zbog naglog pada temperature (minus), „sokovi“ koji krenu kroz voćku smrzavaju se, što uzrokuje pucanje sprovodnih snopića, kapilara i kore stabla – dolazi do pojave mrazopuca. Upravo ta mjesta u rano proljeće predstavljaju idealna staništa za razvoj gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Krečenjem se utiče na odlaganje kretanja vegetacije u proljeće, pa se izbjegavaju štete na stablu ramenim granama i pupoljcima usljed pojave ranih proljetnih mrazeva i naglih temperaturnih kolebanja.

I pored svega toga, ukoliko dođe do ove pojave, potrebno je ranu očistiti oštrim predmetom do zdravog tkiva, dezinfikovati bakarnim preparatom, a zatim premazati kalemarskim voskom i na taj način spriječiti ostvarenje moguće infekcije i naseljavanje patogena u samu voćku.

Autor: dipl. inž. Lidija Vulović, PSSS Kragujevac

Leave a Reply