Dobre kombinacije povrtarskih biljaka

Mnogi povrtari su uzgajajući biljke u svojim baštama primijetili da biljke u nekim kombinacijama s drugim biljkama izvrsno rastu. 

Primjer dobre kombinacije

Kombinaciju mahunarki i kupusnjača – često se pokazuje uspješnom, a pokazuje i dobru iskoristivost prostora. Posadite prvo dva reda niskog pasulja, a između 1 red kupusnjača.

Isprva je pasulj bujniji, a kad on rodi i završi berba, tada počinju bujati kupusnjače i dobijaju više mjesta na gredici. Istodobno, mahunarke obogaćuju tlo azotom, a kupusnjače trebaju dosta azota.

Nije preporučljiva kombinacija biljaka iz iste porodice na jednoj gredici. Ima više razloga za to; biljke iz iste porodice trebaju ista hraniva (neke trebaju više azota, neke kalijuma i sl.) i uglavnom ih napadaju isti nametnici i bolesti.

Stoga su izvrsne kombinacije bilja na jednoj gredici one gdje biljke imaju različite potrebe za hranivima pa najbolje mogu iskoristiti resurse iz tla bez potrebe za dodatnim đubrenjem, imaju različito duboko korijenje i vanjski rast pa svaka na drugi način rahli zemlju i zauzima prostor (npr. luk i salata) te jedna drugoj svojim mirisom tjeraju štetočine ili jedna drugu štite od bolesti.

Mrkva i luk – kombinacija naših baka

Jedna je od izvrsnih kombinacija mrkva i luk. Ovo je kombinacija koju su sadile i naše bake. Ona funkcioniše tako dobro jer mrkva svojim mirisom tjera lukovu muvu, a luk svojim mirisom tjera mrkvinu muvu. Obje vrste vole dobro obrađenu zemlju puno humusa te imaju veće potrebe za kalijumom. Stoga je poželjno tu gredicu prije nađubriti drvenim pepelom i obje će izvrsno reagovati. Kao rubnu kulturu, da bi se maksimalno iskoristio prostor, možete posijati salatu ili rotkvicu.

Još jedna kombinacija, vijekovima stara, kombinacija je kukuruza, visokog pasulja i tikve, takozvane ,,tri sestreʺ. Tu su kombinaciju sadili stari južnoamerički Indijanci. Kukuruz je potpora visokom pasulju; pasulj đubri tlo azotom, tikva koristi puno đubriva koje proizvede pasulj te zaklanja i štiti tlo svojim velikim listovima. I naši su stari često sijali visoki pasulj uz kukuruz.

Osim različitog iscrpljivanja tla, biljke i različito zauzimaju prostor pa gredice možete bolje iskoristiti ako kombinujete biljke koje različito iskorišćavaju prostor:

– luk, cvekla, mrkva – podzemni dio
– spanać, salata, zelje – nadzemni dio
– paradajz, visoki pasulj– viši dio gredice
– dio biljaka može se saditi kao prekrivači tla i za popunjavanje praznina – spanać, salata, rotkvica, korabica, dragoljub, kadifica, neven

Kako ,,kombinovatiʺ papriku?

U većini tabela dobrih i loših susjeda nema podataka za papriku. U knjizi „Bio vrt“ Marie Luise Kreuter stoji objašnjenje kako još ne postoje iskustva o kombinacijama paprike i drugih biljaka pa je njena preporuka da isprobavamo sami.

S obzirom da je paprika iz porodice pomoćnica, dakle srodnik je krompira i paradajza, dobro je uzeti u obzir logiku da biljke srodnici vjerovatno imaju iste dobre i loše susjede. U nekim baštama dobro se pokazala kombinacija paprike s kupusnjačama i nevenom. Međutim, ovo je kombinacija gladna hraniva pa obavezno pazite na plodored (predkultura prijašnje godine trebale bi biti mahunarke) ili pak pođubrite gredicu prije ili tokom sadnje.

 

 

Leave a Reply